Rijlessen


De rijlessen worden gegeven in een les van 60 minuten door een vaste instructrice. De eerste lessen worden gegeven in de vertrouwde omgeving (Hoogezand) om de voertuigbeheersing goed onder de knie te krijgen. De vorderingen worden bijgehouden op een leskaart.

Vervolgens gaan we lessen in Winschoten. In Winschoten zal ook het praktijkexamen worden afgenomen. Er is gekozen voor Winschoten om het maximale uit de les te halen. In Winschoten kan het ook druk zijn en dienen de kruispunten met eigen inzicht genomen te worden. Verkeersinzicht leer je niet bij verkeerslichten.

Op het moment dat we in Winschoten gaan lessen dient er een keuze gemaakt te worden uit de volgende opties:

  1. een les van 90 minuten of;
  2. een duoles* van 120 minuten waarin de leerling zelf 60 minuten rijdt. (meest gekozen)

We gaan ook in de stad Groningen oefenen om ook daar ervaring op te doen.

De lessen worden gegeven tussen 9 en 17 uur op maandag t/m vrijdag. Op deze uren leer je namelijk het meest. In de avond of op zaterdag is incidenteel in overleg mogelijk.

*Duoles 

Een duoles wil zeggen dat je met zijn tweeën lest. Beide leerlingen worden opgehaald, waarvan 1 achterin plaats neemt. Als de eerste leerling 60 minuten heeft gereden, wordt er gewisseld en rijdt de tweede leerling 60 minuten. 

Er is ook sprake van een duoles als de leerling van of naar Winschoten reist met het openbaar vervoer.

Het voordeel van een duoles is dat de leerling maar 1x tussen Hoogezand – Winschoten rijdt. Daarnaast leer je ook door mee te kijken met een andere leerling.

LET OP:  een duoles is afhankelijk van de flexibiliteit en beschikbaarheid van de leerlingen. Aangezien de afspraak voor 2 leerlingen wordt gemaakt, is het alleen mogelijk dit in goed overleg te annuleren. (zie huisregels)

2todrive

Met 16,5 jaar mag je beginnen met rijlessen. Vanaf je 17e mag je het praktijkexamen doen. Tot je 18e mag je vervolgens rijden onder begeleiding van een coach. Zie www.2todrive.nl

Aantal rijlessen

Een veel gestelde vraag is: hoeveel rijlessen heb ik nodig. Hierop is geen antwoord te geven. Dit verschilt per persoon. Het gemiddelde aantal lessen ligt rond de 45 lessen. Een leerling kan in het begin heel snel gaan maar als het vervolgens alle vaardigheden tegelijk moet uitvoeren wordt het een stuk lastiger. (voertuigbeheersing, scannen, spiegelen, inzicht, handelen)

Het aantal lessen hangt af van hoe snel de leerling de theorie haalt, regelmatig blijft lessen (minstens 1x per week), actief meerijdt in een duoles en een Tussentijdse Toets doet. Het belangrijkste is dat de leerling zich goed ontwikkeld naar een verantwoordelijke en veilige bestuurder.

Tussentijdse Toets (TTT)

Een tussentijdse toets is een toets bij het CBR met een examinator.  Zo ervaar je hoe het echte rijexamen gaat. Na afloop krijg je een advies (ook per mail) van de examinator. Je weet dan waar je nog aan moet werken om te slagen.  Samen kunnen we vervolgens gericht aan de slag om de kans om te slagen te verhogen! Een TTT is dan ook sterk aan te raden. 

Ook kun je vrijstelling bijzondere verrichtingen krijgen voor het eerste examen. Voordeel hiervan is dat we vervolgens minder intensief bezig zijn met het oefenen van de bijzondere verrichtingen wat in de praktijk betekend dat er meer tijd is om ons bezig te houden met het rijden in het verkeer.